- Daniela Stoica - Oradea in direct
- News
- 0 likes
- 0 views
- 0 comments
Filarmonica Oradea ne invită la un voiaj muzical din secolul al XIX-lea până în secolul al XXl-lea, din România, prin Austria și Franța, până în Argentina și Uruguai. Recitalul pentru violă și pian va fi susținut de Lucian Moraru și Viniciu Moroianu.
Viola este tratată superficial și chiar ignorată de majoritatea melomanilor. Se află sonor, ca dimensiune și pe scenă între vioară și violoncel. Nu are strălucirea viorii sau căldura violoncelului, și nu a fost răsfățată de prea mulți compozitori cu piese de mare afect sau virtuozitate, cel puțin până în secolul al XX-lea. Mărimea ei este incomodă pentru copiii care încep să studieze un instrument, iar sunetul este mat. În lumea instrumentiștilor cele mai multe glume sunt pe seama violei. Din fericire marea majoritate a violiștilor au un umor pe măsură și nu renunță la instrument. Bracistul Lucian Moraru va intrerpreta, alături de pianistul Viniciu Moroianu, câteva piese care ne vor dezvălui o parte din farmecul acestui instrument, care îmbogățește sonor fiecare lucrare și orchestra simfonică.
Programul este divers, iar pentru cei doi protagoniști un voiaj emoțional, stilistic și tehnic. Publicul va fi răsfățat cu Sonata Arpeggione de Franz Schubert, Balada lui Ciprian Porumbescu, în varianta pentru violă, Konzertstück de George Enescu, aranjamentul instrumental al ariei Nessum Dorma de Puccini, Borșa, Suita de muzică populară din Maramureș până în Transilvania de Lucian Moraru, transcripția Ave Maria de Giulio Caccini, tango-ul Por una Cabezza de Carlos Gardel, Improvizații pe o temă de Erik Satie de Lucian Moraru, aranjamentul Gnossienne nr. 4 de Erik Satie (la a cărui introducere prima impresie e mereu că urmează un cântec popular românesc), și La Cumparsita de Gerardo Matos Rodriguez, aranjamente tot ale lui Lucian Moraru.
Cei doi soliști ne vor purta din romantismul vienez incipient al lui Franz Schubert, prin romantismul Baladei lui Porumbescu, secessionul începutului de secol în care se încadrează lucrarea lui Enescu, impresionismul lui Satie, pentru a ajunge la jazz, influențe folclorice românești, argentiniene și uruguiene. Fiecare lucrare este o provocare din punct de vedere tehnic pentru instrumentul de bază (Arpeggione, vioară, pian sau voce; doar piesa lui Enescu a fost scrisă pentru violă).
Ambii soliști au ajuns la maturitate artistică și au o bogată activitate camerală și concertantă în spate. Cu acest bagaj emoțional, tehnic și artistic ne vor împărtăși propria lor viziune asupra pieselor din program și vor încerca să ne convingă de farmecul și potențialul violei.
Comments (0)