Muzica clasică românească este prezentă în programele marilor festivaluri de gen

Miercuri, 21 iunie 2023, în cadrul festivalului The Cayman Arts Festival (CAF) – ediția 2023, desfășurat în Insulele Cayman și dedicat tinerilor muzicieni, a avut loc în John Gray High School Performance Hall concertul susținut de CAF Youth Camerata, avându-i ca invitați speciali pe Irina Mureșanu – violonistă și Scott Flavin – dirijor și violonist. Din programul concertului a făcut parte și lucrarea Balada de Ciprian Porumbescu, în aranjament pentru vioară și orchestră de coarde de Lucian Moraru. Partiturile pentru această lucrare românească au fost puse la dispoziție de Sonart Edition, ca parte din proiectul The Sound of Romania, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Despre The Cayman Arts Festival (CAF)

Conceptul Cayman Arts Festival (CAF) a luat naștere atunci când duo-ul de pian apreciat internațional „Micallef – Inanga” a fost invitat să cânte în Grand Cayman. După performanța lor din 2001, duo-ul a decis că cel mai potrivit răspuns la feedback-ul covârșitor de pozitiv pe care l-au primit este să creeze un festival unic, în primul rând în beneficiul comunității Insulelor Cayman.

Încorporată în 2003, CAF a fost înființată inițial ca un eveniment de trei zile, menit să aducă oferte de clasă mondială, de la muzică clasică la operă și jazz, având în același timp printre scopurile sale principale educația muzicală. Toți artiștii în vizită desfășoară ateliere, cursuri de master și/sau demonstrații de concerte în beneficiul educațional al tinerilor din Cayman. În aceste zile, urmând încă viziunea lor originală și cu multă muncă și sprijin din partea sponsorilor și voluntarilor dedicați, CAF produce un festival anual de două săptămâni, precum și concerte de pian și alte evenimente ad-hoc în timpul anului, un program afterschool și multe proiecte diferite care servesc mai mult de 250 de studenți cu înclinații muzicale.

Detalii la https://caymanartsfestival.com/#about

Programul concertului

Georg Philip Haendel - March

Henry Purcell - Rondo

Ciprian Porumbescu/arr. Lucian Moraru - Ballade for violin and string orchestra

Johann Strauss, Jr. - Radetzky March

Edvard Grieg - In the Hall of the Mountain King

Georges Bizet - Habañera from “Carmen”

Edward Elgar - Nimrod from the Enigma Variations

Camille Saint-Säens - Introduction and Rondo Capriccioso

Programul concertului a fost ales cu atenție pentru a arăta versatilitatea și talentul CAF Youth Camerata. Publicul a fost purtat printr-o bogată serie de compoziții clasice, inclusiv lucrări de Händel, Purcell, Porumbescu, Grieg, Bizet și nu numai. Orchestra a pregătit, de asemenea, câteva surprize pentru a încânta și a antrena publicul, demonstrându-și interpretarea creativă și dedicarea pentru muzica clasică. Detalii la https://caymanartsfestival.com/#events

Despre CAF Youth Camerata

CAF Youth Camerata este o orchestră formată din studenți avansați, excepțional de talentați, incluși în programele afterschool ale festivalului. Acest concert marchează o piatră de hotar semnificativă pentru acești tineri muzicieni, deoarece urcă pe scenă pentru prima dată, gata să captiveze publicul cu abilitățile lor remarcabile și cu pasiunea lor neclintită pentru muzică.

În cadrul acestui concert, acestora li s-au alăturat doi muzicieni prestigioși care să dirijeze și să interpreteze alături de ei – Irina Mureșanu, vilonistă și Scott Flavin, dirijor.

Despre Irina Mureșanu – violonistă

Irina Mureșanu este o foarte apreciată violonistă de origine română, profesor la Universitatea din Maryland. Cu studiile muzicale  atât în România cât și in SUA, Irina Mureșanu este foarte atașată de repertoriul clasic românesc, pentru care este un promotor remarcabil. În anul Ciprian Porumbescu, Irina Mureșanu a ales lucrarea Balada pentru a promova spiritul muzicii clasice românești in multe din concertele și recitalurile pe care le susține atât pe continetul american cât și in Europa.

Detalii la www.irinamuresanu.com

Despre Scott Flavin – dirijor și violonist

Scott Flavin este un renumit dirijor si violonist de la University of Miami's Frost School of Music.

Detalii la  www.scottflavin.com

Despre Sonart Edition

Sonart Edition, fondată în 2010,  este singura editură muzicală din România care are în portofoliu o serie de lucrări și aranjamente proprii, titlurile acesteia fiind singurile publicații muzicale din România care sunt distribuite  la nivel internațional de mari distribuitori de partituri din lume: Boosey & Hawkes (SUA), Sheet Music Plus (SUA), Sasaya (Japonia, China, Korea și Taiwan), Schott music (Marea Britanie), Universal Edition (Marea Britanie), Presto Music (Marea Britanie), Stretta Music (Germania), Alle Noten (Germania), Bauer & Hieber (Germania), Musikosmos (Germania), Haus der Musik (Germania), Just Flutes (Germania), Schagerl (Germania), Hazen (Spania), Broekmans (Olanda & Belgia). (link-urile arată totalitatea titlurilor Sonart Edition distribuite de fiecare companie străină în parte)

Despre proiectul The Sound of Romania

Proiectul The Sound of Romania este un proiect propus de Sonart Edition și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în 2023, an declarat Anul Ciprian Porumbescu și Anul Dimitrie Cantemir (Legea 38/12 ianuarie 2023) a celor două personalități emblematice pentru muzica românească.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Comments (0)

Product added to wishlist

This website use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Continue browsing involves their acceptance.