- Radio Romania Muzical
- News
- 0 likes
- 364 views
- 0 comments
Deschiderea inaugurală a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră "Sacrum et Musica"
Anul 2023 a fost instituit anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de ani de la naşterea şi comemorarea a 140 de ani de la moartea marelui compozitor român.
Cu această ocazie, Filarmonica de Cameră Witold Lutosławski din Łomża, sâmbătă, 26 august 2023, de la orele 19.00, în deschiderea inaugurală a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră "Sacrum et Musica", a programat, cu sprijinul programului ICR Cantemir, Balada într-o versiune în premieră și anume pentru Violă și Orchestră de Cameră, în aranjamentul realizat de Lucian Moraru. Solist va fi violistul român Adrian Stanciu, un tânăr și talentat intrumentist român. Realizările sale artistice până în prezent cuprind participări în concerte pe cele mai mari săli de profil din Europa, America de Sud și Australia (ex. Wigmore Hall din Londra, Beethoven Haus din Bonn, Grand Théâtre de Bordeaux, Ateneul Român din București, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Melbourne Recital Centre). De asemenea, Adrian Stanciu are în palmares numeroase înregistrări pentru radio și televiziune, precum și cu înregistrări pe CD.
Partiturile pentru această lucrare românească au fost puse la dispoziție de Sonart Edition, ca parte din proiectul The Sound of Romania, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Dirijorul concertului va fi Jan Miłosz Zarzycki, director general și artistic al Filarmonicii de Cameră Witold Lutosławski din Łomża, profesor la Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin din Varșovia.
Jan Miłosz Zarzycki a dirijat toate orchestrele filarmonice poloneze. A concertat în Germania, Franța, Austria, Țările de Jos, Cehia, Rusia, Italia, Ucraina, Macedonia, SUA, Portugalia, Mexic, Liban, Spania, Norvegia, Belgia, Lituania și Belarus. Dirijorul Jan Miłosz Zarzycki a înregistrat douăzeci și unu de CD-uri, dintre care unul a primit premiul FRYDERYK 2019 al industriei fonografice poloneze, șapte albume au fost nominalizațe pentru premiul FRYDERYK și trei pentru Premiile Internaționale de Muzică Clasică. De asemenea, a înregistrat un DVD intitulat Vistula Landscapes.
A fost membru unor jurii în cadrul unor concursuri internaționale de dirijat, de ex. Concursul de dirijor al Uniunii Europene (2018), Concursul internațional de dirijat Città di Brescia-Giancarlo Facchinetti (2019, 2021), Concursul de dirijor Arthur Nikisch (2020), I Concurso Internacional de Dirección de Orquesta "Universidad de Almería" (2021)
În 2008, ministrul Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei l-a onorat cu un Premiu Special recunoscându-i contribuțiile sale deosebite în promovarea culturii muzicale poloneze iar în 2011 - cu o diplomă pentru realizări remarcabile pentru diseminarea și protecția patrimoniului muzical al compozitorului Fryderyk Chopin. În anul 2013 - Dirijorul Jan Miłosz Zarzycki este distins cu meritul cultural Gloria Artis Medalia de bronz iar în anul 2014, președintele Republicii Polone i-a acordat titlul de profesor de arte muzicale. De asemenea anul acesta, 2023, Dirijorul Jan Miłosz Zarzycki a primit Medalia de Argint pentru merit cultural, Gloria Artis.
Ciprian Porumbescu (sursa Wikipedia) Ciprian Porumbescu a fost un compozitor român (născut Ciprian Golembiowski; n. 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei, Imperiul Austriac - d. 6 iunie 1883, Stupca, Austro-Ungaria. Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în 1881.
A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la Konservatorium für Musik und darstellende Kunst în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. În această perioadă îl frecventează, la Viena, pe Eusebius Mandyczewski, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, la teoria muzicii. Între 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.
A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: Balada pentru vioară și orchestră op. 29, opereta Crai nou pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național "Andrei Șaguna"), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883). În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic Pe-al nostru steag e scris Unire, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național Hymni i Flamurit. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din perioada comunistă, Trei culori.
A murit la 29 de ani la Stupca, acum acest sat fiind numit în onoarea sa Ciprian Porumbescu.
Printre lucrările sale se numără: Rapsodia română pentru orchestră, Serenadă, La malurile Prutului, Altarul Mănăstirii Putna, Inimă de român, Odă ostașilor români și altele.
Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice și de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afișează o serie de trăiri personale, gânduri și idei, ce doar în acest mod pot fi auzite.
Balada pentru vioară și pian Terminată la 21 octombrie 1880, Balada pentru vioară și pian a devenit în scurt timp cea mai cunoscută operă a lui Ciprian Porumbescu și o lucrare de referință a muzicii clasice românești a secolului al XIX-lea. În izolare la Stupca, compozitorul a meditat, a redactat și apoi a terminat această piesă, plină de poezie și nostalgie amară, cu lumini și umbre, totul îmbrăcat în tonul unei melancolii senine al "Doinei" românești.
Lucian Moraru a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică apărând ca solist sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Zoltán Peskó, Petre Zbarcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner etc., iar în recitaluri alături de pianiști precum Sandu Constantin, Viorela Ciucur, Viniciu Moroianu, Horia Maxim, Iosif Ion Pruner, Horia Mihail, Andreea Butnaru, Marinela Mitria etc. Concertele și recitalurile solo includ apariții în țări precum România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo.
De asemenea, este cooptat în diverse proiecte ce aparțin genului cameral cum ar fi cvartet de coarde, trio de coarde, cvintet de coarde etc., iar la începutul anului 2005, înființează Traffic Strings, un grup instrumental care abordează un repertoriu variat - muzică pre-clasică, clasică, romantică, modernă și contemporană.
Din anul 2002 Lucian Moraru renunță la cariera de instrumentist de orchestră ca membru al Filarmonicii George Enescu și alege să-și divesifice sfera activităților profesionale ca liber profesionist în domeniul industriei muzicale cum ar fi: producător muzical, producător de studio, regizor muzicalși consultant muzical al unor producții teatrale, precum și pentru transmisii TV, dar mai ales este preocupat de conceperea unor aranjamente muzicale și orchestrații precum și de compoziție pentru instrumente precum vioară, violă, violoncel, cvartet de coarde, orchestră de coarde, clarinet, trompetă, saxofon și nai, multe dintre lucrările sale fiind editate și distribuite la nivel internațional.
Aranjamentele sale muzicale au luat deseori forma unor imprimări de disc și anume albumul Love & Roses al cărui solist este Adrian Petrescu - prim oboist al Filarmonicii George Enescu, Anotimpurile de Antonio Vivaldi în intrepretarea lui Gheorghe Zamfir acompaniat de TRAFFIC STRINGS Quintet. În anul 2009 a orchestrat o serie de tangouri compuse de Astor Piazzolla pentru cvintet de coarde, pian, acordeon și nai, proiect care a fost lansat sub denumirea Tango Finesse, urmând ca în 2013 să lanseze alte două producții camerale sub semnătura aranjamentelor sale intitulate: Traffic Strings live in concert și Tango Aficionado.
Cronici: "…Demonstrând o tehnică avansată, piesele interpretate de Lucian Moraru i-au permis să mărească valoarea interpretării printr-un exercițiu tehnic plin de putere și rapiditate…" - Actualitatea Muzicală "…Talentat, sensibil și virtuoz, Lucian Moraru iși ridică viola la rangul de solist…" - Cotidianul "…Violistul Lucian Moraru a oferit momente pline de încântare audienței, care l-a răsplătit cu aplauze lungi, pentru o interpretare excepțională…" - Actualitatea Muzicală
"Puţini violiști au revoluţionat atât de mult interpretativ viola ca Lucian Moraru. Îndrăgostit de experimentele care pun în valoare posibilitățile tehnice și de expresie a acestui instrument de orchestră (viola), Lucian Moraru este astăzi unul dintre cei mai promeninenţi reprezentanţi ai dezvoltării și afirmării acestui instrument în primplanul podiumului de concert. Tehnica sa violonistică i-a pavat drumul către o carieră solistică, iar pasiunea şi profunzimea spiritului său creativ l-au împins spre căutarea unor noi orizonturi în abordarea unui repertoriu variat și interesant." - Actualitatea Muzicală "Ȋn cei 14 ani de existență, ansamblul a parcurs un arc stilistic amplu, de la clasici, la moderni, de la piese cu iz folcloric, la cele de jazz, toate ȋn aranjamentele eficiente şi foarte inspirate semnate de Lucian Moraru. Câteva albume discografice jalonează acest traseu ȋncepând cu ciclul Anotimpurile de Antonio Vivaldi (2006) - girat de participarea extraordinară a naistului Gheorghe Zamfir, Tango Aficionado (2013), Traffic Strings live in concert şi Tango Finesse." - Radio România Muzical
"Baby Love a formației "Mother Finest" prezentată cu instrumente clasice a avut parte de un impuls energic captivant grație aranjamentului semnat, din nou, de Lucian Moraru şi Footprints de Wayne Shorter ne-a purtat prin cele mai tainice emoții prin creşterile şi descreşterile subtile de nuanțe. Joi 27 iunie, la Aula Magna a Facultății de Drept a avut loc recitalul susținut de cvintetul "Traffic Strings", formație care ȋmbină inspirația ȋn alegerea repertoriului cu virtuozitatea interpretativă, vibrația emoțională autentică cu rafinamentul şi stăpânirea stilistică pe o amplă rază repertorială. Sunt calități reconfirmate la evenimentul exclusivist organizat de Institutul Național al Magistraturii cu ocazia Adunării Generale a "The European Judicial Training Network". Romania intemporel s-a intitulat programul interpretat cu aplomb şi dăruire, ce s-a axat, cu precădere, pe capodoperele literaturii româneşti ȋn aranjamentele eficiente şi dinamice semnate, ȋn cea mai mare parte, de Lucian Moraru." - Radio România Muzical
Sonart Edition, fondată în 2010, este singura editură muzicală din România care are în portofoliu o serie de lucrări și aranjamente originale, titlurile acesteia fiind singurile publicații muzicale din România care sunt acceptate la vânzare de mari distribuitori de partituri din lume: Boosey & Hawkes (SUA), Sheet Music Plus (SUA), Sasaya (Japonia, China, Korea și Taiwan), Schott music (Marea Britanie), Universal Edition (Marea Britanie), Presto Music (Marea Britanie), Stretta Music (Germania), Alle Noten (Germania), Bauer & Hieber(Germania), Musikosmos (Germania),Haus der Musik (Germania),Just Flutes(Germania), Schagerl(Germania),Hazen (Spania), Broekmans(Olanda&Belgia). Si multe altele (link-urile arată totalitatea titlurilor Sonart Edition distribuite de fiecare companie străină în parte)
Despre proiectul The Sound of Romania
Proiectul The Sound of Romania este un proiect propus de Sonart Edition și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în 2023, an declarat Anul Ciprian Porumbescu și Anul Dimitrie Cantemir (Legea 38/12 ianuarie 2023) a celor două personalități emblematice pentru muzica românească. Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. *Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Comments (0)