Inaugurarea festivalului cu premieră de concert

Orchestra Filarmonică de Cameră Witold Lutosławski și dirijorul Jan Miłosz Zarzycki au deschis cel de-al XIX-lea Festival Internațional de Muzică de Cameră "Sacrum et Musica". Lucrări de factură sacră și arii de operă au fost interpretate de soprana Aleksandra Kubas-Kruk și baritonul Szymon Raczkowski. Al treilea solist a fost violistul Adrian Stanciu, care a  cântat cu orchestra "Balada" care aparține compozitorului român Ciprian Porumbescu. A fost o premieră într-o interpretare poloneză a acestei compoziții aranjate de Lucian Moraru pentru violă, iar aranjamentul a fost efectuat special pentru Orchestra Filarmonică de Cameră Witold Lutosławski.

S-ar părea că sâmbătă după-amiaza la sfârșitul sărbătorilor și vremea caldă nu sunt circumstanțe favorabile pentru a merge la un concert cu orchestră cu un repertoriu serios, dar publicul din catedrală a fost prezent în număr mare. Artiștii l-au răsplătit cu un concert foarte reușit, al cărui program a constat în 16 lucrări, incluzând două bisuri. A fost foarte interesant, constând în poziții interesante juxtapuse, de la lucrări foarte cunoscute la cele interpretate mai rar, ceea ce este deja o politică repertorială permanentă a dirijorului  Jan Miłosz Zarzycki, datorită căreia concertele festivalului atrag atât iubitorii de muzică sofisticați, cât și ascultătorii începători.

"La Rejouissance" din "Fireworks Music" al lui Händel s-a dovedit a fi o introducere perfectă, după care soliștii vocali au avut ocazia să-și prezinte calitățile vocale și versatilitatea într-un repertoriu foarte divers. Aleksandra Kubas-Kruk este deja bine cunoscută publicului din Łomża, deoarece a mai cântat deja cu Orchestra Filarmonicii de Cameră Witold Lutosławski, iar anul trecut, împreună cu Anna Bernacka Monika Kruk, a participat la programul Polish Music Stage.

Szymon Raczkowski este un solist talentat al tinerei generații, iar concertul de sâmbătă a fost un premiu suplimentar pentru el, în urma clasării pe primul loc la Festivalul Internațional și Concursul de canto Monika Swarowska-Walawska din Krzeszowice. Aleksandra Kubas-Kruk și-a arătat calitățile deosebite interpretând arii din repertoriul lui Mozart ("Agnus Dei" din "Liturghia încoronării", "Aleluia" din "Exultate jubilate"), în timp ce Szymon Raczkowski din "Ave Maria" de Schubert, o arie de factură clasică din cantata "Ich habe genug" BWV 82 de J.S. Bach și "Rollend in schäumenden Wellen" din oratoriul "Crearea lumii" de Haydn. Au existat, de asemenea, duete, într-o interpretare palpitantă a "Ave Maria" de Donizetti (o combinație interesantă de voci), apreciată cu ovații lungi.

Publicul a întâmpinat  la fel  de călduros și premiera lucrării "Balada" de Ciprian Porumbescu, compozitor, violonist și pianist român de origine poloneză care a trăit în secolul al XIX-lea și care a murit prematur la mai puțin de 30 de ani. Solist a fost Adrian Stanciu, un excelent virtuoz, șef de partidă la violă al orchestrei din Łomża, care a interpretat excepțional compoziția românească. Inițial nostalgică, piesa a debutat firav dezvoltându-se treptat cu dialoguri dezvoltate amplu între instrumentele orchestei și solist. Lucrarea a fost programată datorită colaborării Filarmonicii de Cameră cu editura SonArt Edition, în cadrul unui program finanțat de Institutul Cultural Român.

``Sunt foarte fericit că am ocazia să cânt în concertul inaugural al festivalului "Sacrum et Musica" – spune Adrian Stanciu. – "Balada" este cea mai cunoscută piesă a lui Ciprian Porumbescu, care, după cum am aflat, are rădăcini poloneze. Inițial a fost cântată doar în formula originală, ca o piesă scrisă pentru vioară, acum există și un aranjament interesant pentru violă – în România este posibil să fii fost deja cântată, dar în Polonia cu siguranță nu.

Astăzi am interpretat pentru prima dată „Balada” de Ciprian Porumbescu și a fost prima interpretare a acestei compoziții într-un aranjament pentru violă, care a fost pregătit special pentru noi; se poate spune că a fost un moment extraordinar mai ales cu această ocazie în anul comemorativ Ciprian Porumbescu  – adaugă Jan Miłosz Zarzycki, director general și artistic al Filarmonicii de Cameră Witold Lutosławski.

 

În ultima parte a concertului, s-au cântat mai multe arii, cum ar fi „O mio babbino caro” (Lauretta) din opera „Gianni Schicchi” de Puccini, pe care Aleksandra Kubas-Kruk a mai cântat-o deja cu orchestra Łomża în 2016, sau „Non piu andrai” din opera „Nunta lui Figaro” de Mozart, iar Szymon Raczkowski a mai cântat „The impossible dream” din musicalul „Man of La Mancha”. Pe lângă aceste arii au mai fost interpretate și duete din Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach și Elexirul Dragostei a lui Gaetano Donizetti, duet care trebuia să fie ultima piesă a concertului. Cu toate acestea, publicul a cerut două bisuri de la artiști: primul a fost dinamicul „Perpetuum mobile” al lui Bogusław Klimczuk, interpretat adesea de muzicienii filarmonicii Łomża – din motive întemeiate, iar in final a fost repetat Barcarola din Elixirul dragostei, duetul Adina / Dulcamara.

– Astăzi am deschis cel de-al XIX-lea Festival Internațional de Muzică de Cameră "Sacrum et Musica" – rezumă dirijorul Jan Miłosz Zarzycki. – Vor avea loc 16 concerte în multe orașe din trei provincii - Podlasia, Mazowieckie și Warmińsko-Mazurskie. Va fi un repertoriu și distribuții foarte diverse: instrumentiști, cântăreți, coruri și orchestre – muzică foarte, foarte diferită, atât clasică, cât și de divertisment. De asemenea, muzică barocă și contemporană. Așa că vă invit la toate concertele noastre.

Wojciech Chamryk

https://www.4lomza.pl/index.php?wiad=65839&fbclid=IwAR02Qaxmt3vHEFL_1PQAu8Ok5UuECrE9KxAy644APQbPM_Y0oSRC2VqM67w

Comments (0)

Product added to wishlist

This website use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Continue browsing involves their acceptance.