Festivalul Internaţional Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ

După doi ani de pauză, duminică 3 iulie 2022, la ora 21, în Piaţa Turnului s-a dat startul celei de-a 47-a ediţii a Festivalului Internaţional Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, ediţie organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ.

„Aşa cum v-am obişnuit de mulţi ani, şi acum am îmbinat tradiţionalul acestui festival reprezentat de serile tematice dedicate muzicii clasice, cu modernitatea, oferind astfel oportunităţi de exprimare şi experimentare între interpreţi şi stiluri muzicale diferite” – a declarat Mihaela Spiridon, directorul artistic al festivalului.

Iată cum a prefaţat Carmen-Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, această manifestare: „Aducem pentru nemţeni, pentru turişti, pentru publicul nostru nume sonore care să ne cânte şi încânte în serile de vară ale festivalului. Ne vom bucura de concerte simfonice, de un apus pe tangou simfonic şi de o seară de muzică lăutărească. Nu vor lipsi seara de blues şi nici cea a muzicii de cameră. Spre finalul festivalului ne vom bucura de un amurg cu o atmosferă «sălbatică». Proiectul nostru se va încheia apoteotic cu o Gală de operetă”.

Am surprins pentru cititorii noştri câteva însemnări, câteva crâmpeie din ceea ce a însemnat această ediţie a festivalului Vacanţe Muzicale, cu precizarea că o descriere în cuvinte, oricât de meşteşugite ar fi nu poate reprezenta decât o palidă imagine a ceea ce este de fapt prestaţia muzicală.

Viola Fantasia

5 iulie, ora 18, Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ

Viola Fantasia, este un proiect muzical pentru publicul larg, în care sonoritatea caldă a violei s-a împletit cu robusteţea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoţie şi virtuozitate. Protagonişti au fost doi muzicieni valoroşi cu un palmares impresionant: Lucian Moraru la violă şi Viniciu Moroianu la pian.

Lucian Moraru a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, pentru ca, din anul 2002 să renunţe la cariera de instrumentist de orchestră alegând să fie liber profesionist în domeniul industriei muzicale, în calitate de producător muzical, producător de studio, regizor muzical etc.

Despre pianistul Viniciu Moroianu aleg să menţionez că este membru fondator al Societăţii Române Mozart (1991), că în anul 2005 a obţinut titlul de doctor în muzică şi că este şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Cei doi muzicieni au oferit un program muzical de mare greutate, care deşi a durat peste o oră şi jumătate, a ţinut publicul conectat la maximum. Şi cum ar fi putut fi altfel când s-a trecut elegant de la Amintirile lui Adrian Connell la Sonata Arpeggione de Schubert, de la Enescu la Puccini sau Satie. Absolut remarcabile aranjamentele pentru violă realizate de Lucian Moraru pentru Aria Nessun Dorma, pentru suita folclorică din Maramureş Borşa, pentru piesa Ave Maria de Giulio Caccini etc. M-a impresionat profund Improvizaţia compusă după piesa Gnossienne no. 1 de Erik Satie, în care s-a contopit perfect spiritul compozitorului francez cu amprenta mioritică oferită de Lucian Moraru.

Portret de artist nemţean

6 iulie, ora 18, Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ

Ideea inserării în cadrul Festivalului Internaţional Vacanţe Muzicale a unui spectacol dedicat tinerelor talente plecate din Piatra-Neamţ spre a cuceri scenele lumii aparţine profesoarei şi pianistei Mihaela Spiridon. Am văzut astfel de-a lungul anilor, în acest ciclu, artişti precum Raluca Ouatu, Daniel Ciobanu, Andrei Gologan, Ioana Pipelea etc. În acest an, scena a aparţinut sopranei Alexandra Grigoraş care, acompaniată la pian de Mihaela Spiridon a prezentat plină de dezinvoltură şi farmec un program de arii celebre de Schubert, Dvorak, Gounod, Verdi, între care au strălucit mai puternic cele ale lui Giacomo Puccini.

Alexandra Grigoraş s-a născut la Piatra-Neamţ şi a absolvit Liceul de Arte „Victor Brauner” în anul 2011, studiind sub îndrumarea apreciatei profesoare de canto Elena Botez. A continuat cu Conservatorul „Luigi Cherubini” din Florenţa, instituţie unde a obţinut şi masteratul în anul 2019.

Am găsit foarte onorantă ideea ca la această manifestare să fie din nou recunoscută valoarea extraordinară a profesoarei de canto Elena Botez, căreia i-a fost înmânată o distincţie prin intermediul domnului Mădălin Voicu, secretar în Ministerul Culturii, invitatul de onoare al Vacanţelor Muzicale. Am găsit de asemenea foarte interesantă maniera de desfăşurare a acestui spectacol, părţile muzicale alternând cu sesiuni de discuţii cu tânăra artistă, prin care Mihaela Spiridon a încercat să surprindă pentru public ceea ce o caracterizează mai bine pe aceasta. Astfel, am aflat de ce Alexandra Grigoraş se simte atât de ataşată de rolurile Mimi din opera „Boema” şi Liu din opera „Turandot”, ce oportunităţi i-a oferit străinătatea şi cum a reuşit să le valorifice, cu ce mari personalităţi ale lumii muzicale a studiat şi a cântat, ce pierderi mari pentru carieră au venit o dată cu pandemia, şi multe altele. În ceea ce priveşte partea muzicală, rareori mi-a fost dat să ascult o voce atât de sigură pe ea dar atât de nuanţată, atâta grijă pentru fiecare sunet, asemenea amplitudine în interpretare dublată de o bucurie neasemuită de a cântă şi a dărui. A fost un cadou nepreţuit pentru nemţeni şi o nouă dovadă că a cânta în faţa publicului de acasă este mereu o probă de foc.

Seară de blues

6 iulie, ora 21, Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ

Blues-ul nu e muzica aceea lentă care se dansează la petreceri. Ci este o formă şi un gen muzical, vocal şi instrumental derivat din cântecele de muncă şi gospel ale populaţiei afro-americane, apărut la sfârşitul secolului XIX. A avut o influenţă majoră asupra muzicii de consum, mai întâi în Statele Unite ale Americii şi apoi în restul lumii, întrucât influenţe ale genului au pătruns în muzica de jazz, rock, country, pop şi chiar simfonică.

Seara de blues a fost susţinută de Berti Barbera şi Nicu Patoi care spun despre ei: „De ce blues, totuşi, dacă nu suntem americani şi nu am respirat niciodată aerul de acolo? Pentru că este muzica pe care o percepeţi imediat, în timp ce noi putem da totul ca muzicieni.” Şi într-adevăr au dat totul într-un spectacol care a stat sub semnul unei bune dispoziţii molipsitoare, sub semnul unor piese fantastice şi fantastic interpretate. Shame Shame Shame, Diving duck, Mole in the ground, I love the life I live, Yesterday, Norwegian Wood – sunt doar câteva din melodiile care au făcut deliciul publicului, făcând parte de fapt din noul album Blue Drops. Acesta este considerat pe bună dreptate „cel mai bun produs de blues acustic apărut până acum în România, reunind mai multe instrumente, stiluri şi stări dar, doar doi artişti într-o singură lume: aceea a sunetelor sincere şi bine articulate.”

Athenaeum Brass Quintet

7 iulie, ora 21, Piaţa Turnului

O seară deosebit de frumoasă şi agreabilă a oferit ansamblul Athenaeum Brass Quintet, formaţie camerală înfiinţată în anul 2003, în care stau alături instrumente de suflat din alamă (trompetă, corn, trombon şi tubă), pe care le mânuiesc cu talent, virtuozitate, sensibilitate şi mult umor instrumentişti din Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, din Orchestra Naţională Radio şi de la Opera Naţională Bucureşti. Este vorba despre Oleg Răileanu – trompetă, Sebastian Burneci – trompetă, Ciprian Popa – corn, Cristian Lăbuş – trombon, Laurenţiu Sima – tubă.

Repertoriul abordat a fost foarte bogat şi divers, regăsindu-se lucrări (rearanjate pentru cvintet de alamă) ale compozitorilor: Georges Bizet, J. Strauss, Paul Desmond, Carlos Gardel, Lew Pollack, Leroy Anderson, Freddie Perren, Leslie Pearson, Astor Piazzolla, Henry Mancini, Michael Jackson. Ceea ce a făcut ca din nou, sunetele magice ale muzicii, spectaculozitatea pieselor şi spiritul zglobiu al interpreţilor să genereze o experienţă de neuitat şi plină de magie pentru public.

Dacika Symphonic

8 iulie, ora 21, Piaţa Turnului

De data aceasta am fost martorii unui concept muzical original, cu efecte sonore spectaculoase, care s-a străduit să adapteze filonul tradiţional al muzicii româneşti la necesităţile de expresie moderne, transformând temele cele mai cunoscute din muzica folclorică autohtonă în valori de nivel internaţional. Creatorul acestui concept este compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, considerat a fi unul din cei mai cunoscuţi muzicieni români din spaţiul New Age la nivel mondial. Prelucrările incluse în proiectul Dacika sunt realizate într-un limbaj muzical modern şi atractiv, caracterizat totuşi de o deplină decenţă, păstrând un echilibru just între energia unui show de muzică electronică şi profesionalismul rafinat.

Alături de Mihai Toma au fost pe scenă violonista Diana Jipa, pianistul Ştefan Doniga şi muzicieni ai Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Repertoriul spectacolului a cuprins mai multe categorii de piese muzicale din teme folclorice româneşti, muzică folclorică solemnă, muzică românească de factură cultă: Aşa-i românul, Barbu Lăutarul, Tudoriţo nene, Unde e Târgoviştea, Lie, ciocârlie, Mociriţă cu trifoi, Flutaka, Balada lui Ciprian Porumbescu etc.

Gală de Operetă

9 iulie, ora 21, Piaţa Turnului

În acest an, organizatorii Vacanţelor Muzicale au gândit pentru seara de final o Gală de Operetă, care a fost susţinută de soliştii şi orchestra Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, dirijor Constantin Adrian Grigore. Şi desigur a fost o alegere foarte inspirată din cel puţin din două motive: opereta a răsunat mai rar pe scena Vacanţelor şi este un gen foarte popular cu mare priză la public.

Gala a fost un adevărat regal, pe scenă urcând nouă solişti care au interpretat arii celebre, făcându-ne să înţelegem de ce ne place opereta: pentru că este o operă comică, astfel că ne smulge zâmbete fără să vrem, pentru că este dezinvoltă şi jucăuşă, este elegantă şi distinsă.

Încep cu Bianca Ionescu Ballo, actualul manager al Teatrului „Ion Dacian”, pentru că are o carieră pe cât de îndelungată pe atât de bogată, în care a interpretat multe roluri principale în operete, a colaborat cu numeroase filarmonici din ţară, a realizat turnee în străinătate, a jucat în filme („Cucoana Chiriţa” şi „Chiriţa în Iaşi”). Pe scena Vacanţelor a strălucit în aria lui Franz Lehar „Meine lippen sie küssen so heiß” şi în piesa „Memory” de Andrew Lloyd Weber.

Mult aşteptată şi pe deplin recompensată cu aplauze a fost apariţia pe scenă a lui Orest Pâslariu-Ranghilof, născut la Piatra-Neamţ, bas-bariton, absolvent al Academiei de Muzică Bucureşti la clasa maestrului Hero Lupescu. Perfecţionându-se de-a lungul timpului cu mari personalităţi ale artei vocale româneşti precum Mariana Nicolesco, Virginia Zeani, Theodore Coresi sau Toma Popescu, a atras atenţia asupra calităţilor sale şi în cadrul unor concursuri prestigioase, fiind, printre altele, laureat al Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclee” şi câştigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Lied Românesc de la Braşov. Realmente a încântat publicul nemţean cu interpretarea cupletului din „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss şi mai ales cu piesa „If I were a rich man” de Jerry Bock.

Au fost mult apreciaţi şi George Vârban („Te voi răpi la noapte”), Daniela Bucşan („Pepita Diabolo”), Anton Zidaru („Doi ochi ca-n basme”), Gabriela Daha („O fată când s-a-ndrăgostit”, „Ah, ce comic…!”), Marius Mitrofan („Some enchanted evening”), Doina Scripcaru („Tu”), Ştefan Popov („Sunt un om obişnuit”).

Aşadar a căzut ultima cortină şi peste cea de-a 47-a ediţie a Vacanţelor Muzicale! Au fost şapte zile de sărbătoare muzicală veritabilă care, pe drept cuvânt pot pune municipiul Piatra-Neamţ pe harta muzicală a Europei. Niciodată nu am văzut un public atât de numeros la această manifestare, un public atat de însetat de armonii sonore… Dar care a fost recompensat pe deplin pentru fidelitatea sa de profesionalismul şi entuziasmul artiştilor.

https://www.slineamt.ro/apostolul/arte-si-meserii-muzica/festivalul-international-vacante-muzicale-la-piatra-neamt/

Comments (0)

Product added to wishlist

This website use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Continue browsing involves their acceptance.