COMUNICAT DE PRESĂ

Premieră în Portugalia a lucrării compozitorului Lucian Moraru - „Borșa” - Suită din Maramureș în festivalul organizat de Conservatorul Dr. José de Azeredo din Viseu, Portugalia.

Pe data de 1 octombrie 2023, Joana Correia -  flaut și Anícia Costa - pian vor interpreta în primă audiție în Portugalia lucrarea Borșa – Suită din Maramureș de Lucian Moraru, pe lângă alte lucrări din repertoriul pentru flaut și pian.  Partiturile pentru această lucrare românească au fost puse la dispoziție de Sonart Edition, ca parte din proiectul The Sound of Romania, proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Recitalul susținut în cadrul festivalului organizat de Conservatorul Dr. José de Azeredo din Viseu Portugalia este intitulat „Viagens Musicais” și este dedicat sărbătoririi Zilei Internaționale a Muzicii.

Descrierea concepției recitalului aparține protagonistelor evenimentului:

“În această Zi Internațională a Muzicii, vom merge într-o călătorie a cărei punct culminant va fi premiera în Portugalia a lucrării compozitorului Lucian Moraru - „Borșa”, publicată de SonArt Edition. Plecăm din Irlanda cu două piese adaptate de flautistul Gareth MacLearnon - „All Those Endearing Young Charms” și „Marșul lui Brian Boru”. Ne continuăm călătoria în Slovenia și vom interpreta două cântece pentru copii de Blaz Pucihar – „Flavta se igra - Flute at Play Erika na igriscu - At the Playground with Erica” („Flauta se igra” (La locul de joacă) cu Erica)". Ajungem în România și vom cânta „Borșa” concepută de Lucian Moraru. Pentru piesa următoare vom rămâne tot în România, cu cele „Șase  dansuri românești” ale lui Bartók. După care vom pleca în Spania pentru a cânta un "Bolero" care, deși la bază este construit pe un ritm tipic cubanez, are rădăcini spaniole cu influențe din diverse ţări latino-americane. Lucrarea aparține compozitorului Demerssemann. Ne îndreptăm apoi spre America, aducând o aromă din Mexic cu „Mexique” a compozitorului Vanbesela și un „Rag” de Pascal Proust. Pentru final vom reveni la punctul de plecare cu o altă temă irlandeză a compozitorului Gareth McLearnon - „A Few Wee Jigs”.

Născută în 1986, flautista portugheză Joana Correia a început studiile muzicale la Școala de Muzică ARTAVE, la clasa profesoarei  Joaquina  Mota. Ea a continuat la Facultatea de Muzică Piaget sub îndrumarea Anei Maria Ribeiro, unde a obținut o diplomă de Master în interpretare flaut în 2012.  A fost finalistă la Concursul Flaut Transversal al Conservatorul de Muzică din Aveiro, de asemenea a obținut premiul III la Concursul Internațional de Instrumente de Suflat „Terras de La Salette”, premiului II la Concursul Academiei Paços Brandão,  premiul I la Concursul Intern al Instituto Piaget – Viseu, și căștigătoare a premiului I la Concursul Internațional de Muzică Vârful Regelui și la Concursul Internațional Fanny Mendelshon. De asemenea, a obținut și premiul III la Concursul de muzică clasică din Londra. În cariera ei muzicală de până acum a cântat cu Orchestra Simfonică ARTAVE, APROARTE SO, Gouveia SO, the Remix Ensemble și The Oporto Ensemble, sub bagheta unor dirijori precum Ernst Schell, Jean-Sebastian Béreau, Martin André, António Saiote, C. Bochemann, Emilio de César, Roberto Perez, Ricardo Tacuchian, Paulo Martins, Luís Cardoso, și mulți alții. Joana Correia  a devenit membră a Orchestrei Simfonice Gouveia ca flautist principal din 2017. Ca solist, a interpretat cu Orchestra Filarmonia das Beiras, Orchestra Simfonică Piaget, Trupa Simfonică din Gouveia și cu Orchestra Simfonică a Conservatorului din Seia. În 2018, a fost invitată să participe la un concert cu tineri solişti la Conferinţele Internaţionale „Hands on Research” la Universitatea din Aveiro.  Flautista Joana Correia  este în prezent profesor de flaut la Conservatorul de Muzică Vişeu şi la Conservatorul de Muzică Seia.

Anícia Costa și-a început studiile muzicale la Conservatorul de Muzică „Dr. José de Azeredo Perdigão” din Viseu, unde a urmat cursurile predate de José Miguel Amaral. În 2012, a fost admisă la Universitatea din Aveiro, unde a studiat cu Nancy Lee Harper și João Bettencourt da Câmara. În 2017 și-a obținut diploma de master, la aceeași universitate, cu Shao Xiao Ling. Anícia Costa a participat la multe cursuri de master susținute de Madalena Soveral, Paulo Oliveira, Maria Gabriela Quel, Luís Pipa, Carla Seixas, Marian Rybicki, Carles Lama, Jean Fassina și multe altele. În 2021, a participat la cursurile de vară Music Talent în Brescia (Italia). Ca interpretă, a activat ca solist în formații camerale susținând recitaluri la Viseu, Aveiro, Viana do Castelo și Angra do Heroísmo. A susținut concerte lecție în Festivalul de muzică de primăvară, program anual la Viseu dedicat copiilor și tinerilor de vârstă școlară.

În 2018, a cântat la Festivalul de muzică de primăvară de la Vișeu. În 2022, a cântat ca solist cu Orquestra POEMa, interpretând „Fantezia pentru pian, cor și orchestra” de Ludwig van Beethoven sub conducerea maestrului Tiago Correia. În 2023,  a colaborat in cadrul Orquestrei POEMa și Coro Magnus d'Om pentru “Misa a Buenos Aires” a compozitorului Martin Palmeri. În martie 2023, a co-fondat împreună cu soprana Dulce Freitas ansamblul Magnum Cor. Din 2017 până în prezent, predă pian și lucrează ca acompaniator la Conservatorul de Muzică „Dr. José de Azeredo Perdigão” și, de asemenea, la Colégio da Via-Sacra in Viseu.

Borșa pentru flaut și pian

Lucrarea Borșa pentru flaut și pian semnată de Lucian Moraru este un eșantion de muzică tradițională românească prin care instrumentiștii își pot arăta virtuozitatea. Concepută cu atenție pentru a se potrivi nevoilor tehnice ale celor două instrumente, această partitură este o alegere inteligentă pentru instrumentiștii care își doresc să aibă succes la public. Textul muzical debutează cu o introducere lentă la flaut însoțită de un acompaniament in tremolo la pian care păstrează aroma doinei transilvănene, urmată de o temă ritmică într-un ritm ternar de 6/8 cu câteva modificări la 15/8. Secțiunea adoua a piesei este un Allegro în 4/4 în sol major care duce în prim plan ritmurile pline de viață a muzicii tradiționale din Maramureș, cu pasaje la flaut care necesită o dexteritate tehnică de virtuozitate în a executa ornamente într-un tempo rapid.


Lucian Moraru a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică apărând ca solist sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Zoltán Peskó, Petre Zbarcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner etc., iar în recitaluri alături de pianiști precum Sandu Constantin, Viorela Ciucur, Viniciu Moroianu, Horia Maxim, Iosif Ion Pruner, Horia Mihail, Andreea Butnaru, Marinela Mitria etc. Concertele și recitalurile solo includ apariții în țări precum România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo.

De asemenea, este cooptat în diverse proiecte ce aparțin genului cameral cum ar fi cvartet de coarde, trio de coarde, cvintet de coarde etc., iar la începutul anului 2005, înființează Traffic Strings, un grup instrumental care abordează un repertoriu variat - muzică pre-clasică, clasică, romantică, modernă și contemporană.

Din anul 2002 Lucian Moraru renunță la cariera de instrumentist de orchestră ca membru al Filarmonicii George Enescu și alege să-și divesifice sfera activităților profesionale ca liber profesionist în domeniul industriei muzicale cum ar fi: producător muzical, producător de studio, regizor muzical și consultant muzical al unor producții teatrale, precum și pentru transmisii TV, dar mai ales este preocupat de conceperea unor aranjamente muzicale și orchestrații  precum și de compoziție pentru instrumente precum vioară, violă, violoncel, cvartet de coarde, orchestră de coarde, clarinet, trompetă, saxofon și nai, multe dintre lucrările sale fiind editate și distribuite la nivel internațional.

Aranjamentele sale muzicale au luat deseori forma unor imprimări de disc și anume albumul Love & Roses al cărui solist este Adrian Petrescu – prim oboist al Filarmonicii George Enescu, Anotimpurile de Antonio Vivaldi în intrepretarea lui Gheorghe Zamfir acompaniat de TRAFFIC STRINGS Quintet. În anul 2009 a orchestrat o serie de tangouri compuse de Astor Piazzolla pentru cvintet de coarde, pian, acordeon și nai, proiect care a fost lansat sub denumirea Tango Finesse, urmând ca în 2013 să lanseze alte două producții camerale sub semnătura aranjamentelor sale intitulate: Traffic Strings live in concert și Tango Aficionado.

Cronici:

„…Demonstrând o tehnică avansată, piesele interpretate de Lucian Moraru i-au permis să mărească valoarea interpretării printr-un exercițiu tehnic plin de putere și rapiditate…” – Actualitatea Muzicală

„…Talentat, sensibil și virtuoz, Lucian Moraru iși ridică viola la rangul de solist…” – Cotidianul

„…Violistul Lucian Moraru a oferit momente pline de încântare audienței, care l-a răsplătit cu aplauze lungi, pentru o interpretare excepțională…” – Actualitatea Muzicală

„Puţini violiști au revoluţionat atât de mult interpretativ viola ca Lucian Moraru. Îndrăgostit de experimentele care pun în valoare posibilitățile tehnice și de expresie a acestui instrument de orchestră (viola), Lucian Moraru este astăzi unul dintre cei mai promeninenţi reprezentanţi ai dezvoltării și afirmării acestui instrument în primplanul podiumului de concert. Tehnica sa violonistică i-a pavat drumul către o carieră solistică, iar pasiunea şi profunzimea spiritului său creativ l-au împins spre căutarea unor noi orizonturi în abordarea unui repertoriu variat și interesant.” – Actualitatea Muzicală

„Ȋn cei 14 ani de existență, ansamblul a parcurs un arc stilistic amplu, de la clasici, la moderni, de la piese cu iz folcloric, la cele de jazz, toate ȋn aranjamentele eficiente şi foarte inspirate semnate de Lucian Moraru. Câteva albume discografice jalonează acest traseu ȋncepând cu ciclul Anotimpurile de Antonio Vivaldi (2006) - girat de participarea extraordinară a naistului Gheorghe Zamfir, Tango Aficionado (2013), Traffic Strings live in concert şi Tango Finesse.” - Radio România Muzical

„Baby Love a formației "Mother Finest" prezentată cu instrumente clasice a avut parte de un impuls energic captivant grație aranjamentului semnat, din nou, de Lucian Moraru şi Footprints de Wayne Shorter ne-a purtat prin cele mai tainice emoții prin creşterile şi descreşterile subtile de nuanțe. Joi 27 iunie, la Aula Magna a Facultății de Drept a avut loc recitalul susținut de cvintetul "Traffic Strings", formație care ȋmbină inspirația ȋn alegerea repertoriului cu virtuozitatea interpretativă, vibrația emoțională autentică cu rafinamentul şi stăpânirea stilistică pe o amplă rază repertorială. Sunt calități reconfirmate la evenimentul exclusivist organizat de Institutul Național al Magistraturii cu ocazia Adunării Generale a "The European Judicial Training Network". Romania intemporel s-a intitulat programul interpretat cu aplomb şi dăruire, ce s-a axat, cu precădere, pe capodoperele literaturii româneşti ȋn aranjamentele eficiente şi dinamice semnate, ȋn cea mai mare parte, de Lucian Moraru.” - Radio România Muzical

Sonart Edition, fondată în 2010,  este singura editură muzicală din România care are în portofoliu o serie de lucrări și aranjamente originale, titlurile acesteia fiind singurile publicații muzicale din România care sunt acceptate la vânzare de mari distribuitori de partituri din lume:  Boosey & Hawkes (SUA),  Sheet Music Plus (SUA),  Sasaya  (Japonia, China, Korea și Taiwan), Schott music (Marea Britanie), Universal Edition (Marea Britanie), Presto Music (Marea Britanie), Stretta Music (Germania), Alle Noten (Germania), Bauer & Hieber (Germania), Musikosmos (Germania), Haus der Musik (Germania), Just Flutes (Germania), Schagerl (Germania), Hazen (Spania), Broekmans (Olanda & Belgia). Si multe altele (link-urile arată totalitatea titlurilor Sonart Edition distribuite de fiecare companie străină în parte)

Despre proiectul The Sound of Romania

Proiectul The Sound of Romania este un proiect propus de Sonart Edition și cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Obiectivul principal al acestuia este promovarea în 2023, an declarat Anul Ciprian Porumbescu și Anul Dimitrie Cantemir (Legea 38/12 ianuarie 2023) a celor două personalități emblematice pentru muzica românească. Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

*Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments (0)

Product added to wishlist

This website use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Continue browsing involves their acceptance.