Călătoria sunetelor: pian și violă, în recital la Filarmonica Oradea

Recitalul „Viola Voyage” de marți, 12 noiembrie, ora 19, de la Filarmonica Oradea propune o călătorie a sunetelor prin diferite epoci și stiluri muzicale, de la farmecul vienez subtil și lirismul instrumental românesc, până la operă italiană sau armonii vesele din Maramureș, dar și jazz și tango sud-american plin de pasiune. Interpreții serii vor fi cunoscuții muzicieni Lucian Moraru - la violă și Viniciu Moroianu - la pian.

„Viola Voyage este o călătorie a sunetelor ce pornește de la mintea plină de imagini muzicale a compozitorilor până la concertul live, unde visele acestora prind viață prin măiestria interpreților. Acestora le revine rolul de a invita auditorul la un „voyage” prin fantasmele sonore ale creatorilor”, transmit comunicatorii Filarmonicii de Stat.

Repertoriul este unul atractiv: de la sonata Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec vienez subtil plină de pasaje de virtuozitate, urmată de emblema lirismului instrumental românesc: „Balada” de Ciprian Porumbescu partea a I.

În partea a doua a serii, cei doi interpreți vor conduce publicul prin trasee sonore ale muzicii de operă italiene de Giacomo Puccini, după care vor poposi în armoniile vesele ale Maramureșului, prin Borșa lui Lucian Moraru, căruia îi vor alterna Ave Maria a lui Giulio Caccini și universul mistic al compozițiilor lui Eric Satie, modelându-l prin armonii de jazz. Într-o notă pasională, concertul se va încheia cu piese ce aparțin tangoului sud-american, semnate de Carlos Gardel și Gerardo Matos Rodriguez.

Cine sunt invitații?

Lucian Moraru și-a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, a avut o consistentă activitate solistică în România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo. Este fondatorul „Traffic Strings” – un grup instrumental care abordează un repertoriu variat și care a înregistrat alături de Gheorghe Zamfir, în premieră, „Anotimpurile" de Vivaldi, într-o orchestrație inedită, cu solo nai, care se regăsește pe albumul The Four Seasons Gheorghe Zamfir & Traffic Strings. Din anul 2002 Lucian Moraru este producător muzical, producător de studio, regizor muzical și consultant muzical al unor producții teatrale și transmisii TV.

Viniciu Moroianu s-a născut într-o familie de muzicieni. A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestră. Repertoriul său vast include concerte cu orchestră, programe de recital, muzică de cameră, cicluri de lieduri. A participat la festivalurile internaționale “George Enescu”, “Dinu Lipatti”, “Academia Sighișoara” etc. A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. Muzicianul a apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A., precum și la BBC. Este membru fondator al Societății Române Mozart.

Programul complet:

Franz Schubert - Sonata D 821 „Arpeggione”

Ciprian Porumbescu - Balada / Arr. Lucian Moraru

George Enescu - Konzertstück

Giacomo Puccini - Nessun Dorma (Turandot) / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru - Borsa (Romanian Folk Suite from Maramures Transylvania)

Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru - Ave Maria

Carlos Gardel - Por una Cabeza / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru - Improvisation on a theme by Erik Satie ( Jazzy style)

Erik Satie / Arr. Lucian Moraru - Gnossienne no. 4

Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru - La Cumparsita

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/calatoria-sunetelor-pian-si-viola-in-recital-la-filarmonica-oradea-189856.html

Comments (0)

Product added to wishlist

This website use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. Continue browsing involves their acceptance.